Evet dostum, şimdi sabah kuşağı programlarına ışınlanıyor ve Esra Erol’un kulaklarını çınlatıyoruz! Seçtiğin bu sembolün adı SAÇBAĞI, Anadolu’da kadınlar bu motifi yıllarca evlenme isteklerini belirtmek için dokumuş ve bu sayede doğum ve çoğalmayı sembolize etmiş. Sanırım artık senin de bu meselelerde sabrının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Özellikle aileni genişletmek ve yeni bir bireye yer açmak istiyorsan seni bu konuda sonuna kadar destekliyor, sahiplenmen şartıyla en az 3 kedi diyoruz! Ha sen daha diğer aşamada kaldıysan birini gözüne kestirecen, ardından da “Evlenecen, evlenecen, vermezlerse kaçacan!”
Doğum ve Çoğalma Kategorisi
Motifs Related to Birth and Reproduction
“Saçbağı motifi de tıpkı küpe motifi gibi evlilik isteğinin göstergesidir. (…) Anadolu kadınlarının saç kesme şekilleri ve saçlarına bağladıkları süsler, toplumdaki sosyal konumlarını anlatan sessiz bir dilin öğeleridir. Kadının toplum içindeki konumu her şeyini sözle dile getirebilmesine olanak vermemektedir. Bu nedenle, kendini ifade edebilme yöntemi olarak, sembolik bir anlatım dilini kullanmaya yönelmiştir.”
“The Hair band motif, like the earring motif, reflects the desire for marriage and for this reason this motif has been taken into the group of birth and reproduction. The style in which Anatolian women cut their hair or adorn their hair is a silent language, which symbolizes their social status. In a society where a woman cannot verbalise everything, she uses a symbolic language.”
Erbek, Mine (2002). Çatalhöyük’ten Günümüze Anadolu Motifleri, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara. s.66