Çengel Motifi

Çengel

 

Kolektif bilincinin seni yönlendirdiği bu kartın adı ÇENGEL, kendisi bir tür Anadolu Yin Yang’ı. Her ne kadar nazardan korunmak için kullanılmış olsa da aslında kendisi hem dişil hem eril enerjinin bir karışımı, ova ile vadinin eşsiz bir uyumu. Yani zıtlıkların varlığını ve her şeyi olduğu gibi kabul etmenin farklı bir anlatımı. Kısaca denge kurmanın bir tür dışa vurumu. Bu demek oluyor ki artık her şey yerine oturmuş, turşu kurmak için sirke mi limon mu kavgası bitmiş ve yaşanacak olan neşeli günlere az kalmış. Uzun lafın kısası, Adile Naşit’in o eşsiz gülüşü gibi mutluluğun eksik olmadığı bir yaşama başlanmış.

halıfalı.project

Çengel Motifi - Çengel Sembolü

Yaşamı Simgeleyen Motifler Kategorisi

Motif Symbolizing Life

“Çengel motifi Anadolu dokumalarında özellikle kilim ve halıda çok sık kullanılan bir motiftir. Koruma ile ilgili motifler kategorisinde ele alınmıştır. Kötü gözün etkisini yok etmek amacıyla kullanıldığı gibi, dişil ve eril kavramlar arasında bir köprü anlamında da kullanılagelmiştir. kadın-erkek, dağ-vadi, deniz-dalga, rüzgar-su gibi zıt ve değişik kavramları, düzlemleri hatta odakları birleştiren hareketleri sembolize etmektedir.”

 

“The hook motif has been encountered frequently in Anatolian tex­ tiles, kilim’s and rugs. It has been categorised in the group of motifs that are used for protection, as it is believed to keep the evil eye away. This motif is not only considered a protection but also a sym­bol of connection and relationships, in particular, that between a man and a woman. The hook represents those movements that unite diverse elements, like male and female, mountain and valley, sea and wave, and wind-water.” 

 

Erbek, Mine (2002). Çatalhöyük’ten Günümüze Anadolu Motifleri, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara. s.138
Çengel Motifleri

© 2023 Halıfalı 
Send this to a friend